Vad är blockchain? (2020 Guide)

Blockchain teknologin introduceras för en större del av allmänheten i och med att Bitcoin gick som tåget under 2010-talet. Kryptovalutor så som Bitcoin och Ethereum är byggda med hjälp av blockchain teknologin. Även om Bitcoin eller Ethereum kanske anses vara mot all sannolikhet utan värde om några år kommer blockchain teknologin leva vidare på andra sätt och många ser blockchain som nästa stora sak. Detta visas ju inte minst i och med att extremt stora bolag som Amazon, Google och Facebook investerat enorma summor pengar i denna typ av teknologi.

Denna guide passar väldigt bra för dig som är intresserad av kryptovalutor och hur de fungerar i och med att vi förklarar hur grunden för kryptovalutor fungerar. Guiden fungerar även mycket bra för dig som kanske inte är så intresserad av kryptovalutor men tycker att blockchain teknologin är väldigt intressant och vill veta mer.

Vad är blockchain?

En blockchain kan enkelt beskrivas som en kedja av flera block. Dessa block innehåller olika sorters information och är sammankopplade. Det som gör blockchain teknologin unik är att varje block är unikt och härstammar från blocket innan, varje block får något som kallas en hash vilket är en kod som i stort sett är omöjlig att knäcka. Blocken får även en tidstämpel, detta medför att du inte kan ändra eller göra ändringar i tidigare block eller ta bort block eftersom detta skulle medföra att ändringar måste göras i alla block efter det nuvarande blocket.

Bitcoin var dem första som använde sig utav denna teknologin och dem gjorde på följande sätt:

Inuti varje block finns flera transaktioner som skett med Bitcoin inom en viss tidsram. Alltså består den nuvarande kedjan av block i Bitcoin utav alla transaktioner som någonsin genomförts.

Blockchain är baserat på ett nätverk utav datorer över hela världen, datorerna som medverkar i detta nätverk får då tillgång till all data från alla block i blockchainen för att kunna verifiera kommande transaktioner. Man vill att nätverket ska vara utspritt så mycket som möjligt för att det ska vara så stabilt som möjligt och helt decentraliserat, alltså ingen enskild person eller stat ska påverka hela nätverket.

I dagsläget finns 10 000-tals olika blockchains, en blockchain kan antingen vara offentlig eller privat. I en offentlig blockchain kan vem som helst vara med i nätverket, medans i en privat är nätverket privat men har samma funktion som en offentlig bara att den inte är decentraliserad på samma sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *