Ethereum guide

I denna guide kommer vi skriva om allt som har med Ethereum att göra och hjälpa dig att förstå hur Ethereum fungerar.

Vad är Ethereum?

Ethereum är en digital plattform med öppen källkod som baseras på blockchain teknologi. Det som är bra med Ethereum är att det är som ett decentraliserat internet där du äger din egen data. Ethereum har en inbyggd valuta som kallas Ether (ETH) och är precis som Bitcoin en digital valuta. Ether och Bitcoin är lika på många sätt och båda är decentraliserade och styrs inte av någon myndighet eller regering. Ether är en kryptovaluta som ges som en belöning för att man minar. Detta nätverk kontrolleras av alla användare över hela världen.

Med Ethereum kan du bygga massa olika typer av appar och dessa appar får då fördelarna med blockchain teknologin i Ethereum. Detta gör att dessa appar är väldigt säkra, dessa appar kallas även dapps. Några olika sorter av appar som utvecklats med hjälp av Ethereum är plånböcker för kryptovalutor för kryptovalutor, spel och massa andra sorter.

Vad är Ether?

Ether är en digital valuta inom Ethereum och används bland annat till att betala dem olika avgifterna som finns när man använder Ethereum nätverket. Ether bör ses som ett ett bränsle för att driva Ethereum nätverket. Eftersom Ethereum nätverket inte ägs av någon och att det krävs väldigt mycket datakraft för att driva det behövs det något som får folk att vilja låna ut sin datorkraft. Det folk får i betalning mot att man låter Ethereum nätverket använda sin datakraft är Ether.

Som exempel tar vi att du jobbar för ett företag du får då betalt för att du i stort ger din tid till företaget för att jobba på något dem har bestämt. Det är ungefär samma sak i Ethereum bara att där lånar du ut datakraft till nätverket och istället för att få pengar får du betalt i Ether.Ether är alltså Ethereums motsvarighet till pengar i den verkliga världen.

Vad är skillnaden på Ether och andra kryptovalutor?

Ether tillskillnad från andra kryptovalutor så som Bitcoin är inte begränsad av hur många coins eller tokens som går att minas. Var 12e sekund delas det ut 5 st Ether tokens dem som varit med och verifierat transaktioner, vilket innebär att det kan egentligen bli hur många Ethers som helst.

Vad är blockchain?

Blockchain är en databas som kontrolleras av noder över hela världen. Datan sparas i block som får en tidsstämpel, dessa block är connectade till varandra och skapar på så sett en lång kedja av block. Det är alltså härifrån namnet blockchain kommer ifrån, det är block som är ihopkedjade. Blockchain gör att datan är säker.

Blockchain har gett oss möjligheten att utan att behöva lite på någon annan kunna transferera värde på ett enkelt och säkert sätt. Blockchain teknologin var anledning till att kryptovalutor har ökat i värde under de senaste åren i och med att fler och fler inser fördelarna med blockchain.

Vad är Ethereum Virtual Machine (EVM)?

Ethereum Virtual Machine eller EVM som vi nu kommer använda är som en superdator som tar tillvara på all datorkraft från alla noder i nätverket. EVM används för köra smarta kontrakt på blockchainen. EVM tar dock ut en avgift från den som tillhandahåller kontraktet som kompensation för att dem fått använda all denna datakraft. Denna avgift kallas gas och betalas i Ethereums kryptovaluta Ether.

Vad är gas inom Ethereum?

Gas inom Ethereum är ett mått på hur mycket datorkraft som krävs för att utföra en viss operation. Varje rad kod i smarta kontrakt kräver en viss mängd gas för att kunna exekveras. Smarta kontrakt drivs precis som en bil med hjälp av ett bränsle. När ett smart kontrakt ska köras behövs en viss mängd datakraft, mängden gas är beroende på hur avancerat kontraktet är.

Vad är smarta kontrakt?

Smarta kontrakt använder blockchain teknologin som ett sätt att transferera pengar, dokument, information eller egentligen vad som helst som behöver ett säkert sätt att transfereras. Smarta kontrakt är något som finns i Ethereum som alltid kör en viss kod om den blir kallad på, dessa smarta kontrakt kan skapas av alla med hjälp av progammeringsspråket solidity. Att ett smart kontrakt inte skulle fungera som det är tänkt är i princip omöjligt eftersom smarta kontrakt läggs upp på blockkedjan och är på så sätt omöjliga att ändra på.

Anledning till varför smarta kontrakt är så bra är att det går mycket snabbt att autentisera olika typer transaktioner och det sker i stort sett helt automatiskt. Dessa kontrakt behöver ingen mellanhand som ska ta ut dyra avgifter och är långsamma. Smarta kontrakt ser alltså till att affären sker på rätt villkor och att båda parter är med på samma villkor.

Fördelar med smarta kontrakt:

  • Snabbare överföringar : utan mellanhand går det mycket snabbare
  • Säkrare överföringar : smarta kontrakt använder sig av blockchain teknologin vilket innebär att en är otroligt säker.
  • Billigare överföringar : denna automatiserade process innebär billigare överföringar.

Vad går smarta kontrakt att använda till?

Nu vet du lite om hur smarta kontrakt och fördelarna med dem, så då undrar du säkert vad man kan använda de till. Att förstå användningsområdena gör att du får en bättre förståelse över hur smarta kontrakt faktiskt fungerar. Så här är en lista över vad man kan använda dem till:

1. Börsen

Börsen är ett praktexempel på ett ställe där överföringar sker mellan olika parter. På börsen sker överföringar med hjälp av en mäklare där säljare lägger ut sina aktier till försäljning till det pris personen kan tänka sig och en köpare lägger ut en order om att få köpa ett visst antal aktier till ett visst pris. När en säljare och en köpare kommer överens om ett pris som båda är eniga om kommer transaktionen genomföras via mäklarens plattform, mäklaren finns för att se till att överföringen sker på rätt villkor. Mäklaren tar självfallet ut en avgift mot detta. Med hjälp av smarta kontrakt kommer man kunna skippa mäklarens avgift eftersom smarta kontrakt sammanbinder köparen och säljaren direkt och du slipper då mäklarens avgifter.

2. Fastighetsmarknaden

Smarta kontrakt har två stora användningsområden inom fastighetsmarknaden:

1. Spara tid och pengar på att slippa använda sig av en mäklare och advokater.

2. Ha koll på äganderätter för alla typer av fastigheter och annan egendom. Du kan lätt fastställa vem det är som äger vad utan att blanda in advokater eller dylikt för att reda ut saken.

3. Försäkringar

Försäkringsbolag lägger enorma summor pengar på att utreda olika typer av ärenden och det kan ta lång tid innan man är klar med utredning. Varje år förlorar även försäkringsbolag enorma summor pengar på försäkringsbedrägerier. Med smarta kontrakt kan du bygga ett avtal som godkännes av båda parter, reglerna i kontraktet går inte att ändra utan att båda parter går med på det. Skulle något sedan hända kommer det smarta kontraktet kolla om du har rätt till ersättning och hur mycket du har rätt till.

Exempel: Du och ditt försäkringsbolag kommer överens om vilken typ av försäkring du vill ha och vad den ska gälla för. Reglerna skrivs in i kontraktet och båda parter godkänner kontraktet. Ni har nu ett giltigt kontrakt som kommer gälla den tid ni har sagt eller tills båda parter kommer överens om att avsluta det. Det går ett tag och du vill lägga till några grejer på din försäkring, för att kunna göra det måste försäkringsbolaget godkänna denna ändring. Ändring godkänns och kontraktet ändras, skulle försäkringsbolaget inte godkänna kommer ingen ändring ske, det samma gäller om försäkringsbolaget vill ändra på något.

Senare så inträffar något som t.ex. att spräcker glaset på din telefon, det smarta kontraktet kommer då köras när du anmäler det och se om du har rätt till ersättning. Reglerna är redan satta i det smarta kontraktet och har du rätt till ersättning kommer en utbetalning ske väldigt snabbt.

Vad är Dapps?

Dapps är en decentraliserad applikation eller decentraliserad app, alltså en app som inte behöver någon mellanhand för att fungera. När en Dapp är publicerad går den inte att ändra om inte en majoritet kommer överens om det. När du använder vanliga appar finns det alltid en mellanhand som sköter om olika funktioner och samlar ihop information. I Dapps finns ingen mellanhand utan där går informationen direkt från avsändaren till mottagaren, med hjälp av definerade regler som inte går att ändras. Ett exempel på en app som man skulle kunna göra till en Dapp är Instagram, denna Dapp kommer då inte gå att censurera eftersom ingen kan ändra Dappens regler. När du väl publicerat ett inlägg, en kommentar, en story så kommer den vara kvar där för alltid. Dapps är i och med det väldigt farligt i vissa sammanhang då väldigt olämpliga saker kan publiceras och aldrig gå att ta bort. Men Dapps kan vara ett fantastiskt bra om man använder dem till rätt saker. Några av dessa sammanhang har vi nämnt tidigare i smarta kontrakt.

Vad är skillnaden på Dapps och smarta kontrakt?

Det är lätt att tro att smarta kontrakt och dapps är samma sak fast med olika namn, men så är inte fallet. Smarta kontrakt måste programmeras (i Ethereum är det vanligaste programmeringsspråket Solidity) där man sätter regler och olika funktioner. Dessa kontrakt läggs sedan permanent ut på blockkedjan. Dapps är en applikation som är byggd av smarta kontrakt. I stort sett samma sak som en hemsida är uppbyggd utav olika filer med kod.

Köpa Ethereum

Om du tycker Ethereum låter väldigt intressant och det är något du skulle vilja investera i så kan du köpa Ether (Ethereums kryptovaluta). Att köpa Ethereum kan du göra på många olika sätt, och svårigheten varierar väldigt mycket mellan dem olika sätten. Det du bör tänka på innan du köper Ether är vad du är ute efter, vill du enbart ha exponering för att du tror Ether kommer öka i värde eller vill du kunna genomföra transaktioner på Ethereum nätverket. Om du är nybörjare föreslår vi att du läser på en del om Ethereum innan du bestämmer dig och inte kasta dig in i något som du egentligen inte tycker är intressant alls.

Handelsplattformar för kryptovalutor

Att köpa köpa kryptovalutor via handelsplattformar är mycket enklare än att leta upp köpare och säljare själv. Det finns en mängd olika handelsplattformar på marknaden men vi anser att den bästa just nu är eToro. För att du ska kunna köpa kryptovalutor måste det finnas en säljare och för att kunna sälja måste det finnas en köpare. Detta är i och för sig ganska självklart men att hitta en köpare eller säljare själv är väldigt mycket svårare och mer komplicerat än att använda sig av en handelsplattform. En handelsplattform för kryptovalutor fungerar ungefär på samma sätt som börsen. På dessa handelsplattformar har du olika alternativ beroende på vilket sätt du vill exponera dig mot kryptovalutan du vill köpa. Vissa handelsplattformar erbjuder att du köper kryptovalutor och kan välja att ha den på en egen wallet eller hos dem, vissa transferar kryptovalutan direkt till din wallet. Det finns även handelsplattformar där du handlar kryptovalutor mot andra kryptovalutor eller mot vanliga valutor.

Certifikat

Det enklaste sättet att få exponering mot Ethereum är enligt oss att köpa certifikat på t.ex. Avanza eller Nordnet. Det är väldigt enkelt det du behöver är egentligen bara ett konto på antingen Avanza eller Nordnet så finns det certifikat som ska följa Ethereums prisutveckling. Fördelen med denna metod är att det är väldigt enkelt, men man måste komma ihåg att inte investera i något man inte förstår. Så du behöver dels förstå grunderna i Ethereum och även förstå vad ett certifikat är. Nackdelen med denna typ är att du inte äger några faktiska Ether utan du äger ett certifikat där emittenten antingen har Ether eller någon annan slags finansiell produkt med exponering mot Ether.

Fördelar med certifikat

  • Enkelt
  • Relativt låg spread
  • Du kan handla certifikaten med ett isk-konto

Nackdelar med certifikat

  • Du äger inga Ether
  • Marknaden är inte öppet 24/7

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *